Al 20 jaar werk ik in de erfgoed sector in verschillende rollen, van leidinggevende tot inhoudelijk erfgoed adviseur of project- en omgevingsmanager. In 2018 ben ik afgestudeerd als theoloog en ik wil mijn kennis en ervaring als erfgoeddeskundige graag inzetten voor religieus erfgoed. Niet alleen voor de herbestemming van bestaande kerkgebouwen, maar ook ten aanzien van het toekomstperspectief voor bestaande geloofsgemeenschappen denk ik graag mee!
Hieronder een aantal voorbeelden van projecten waar ik aan gewerkt heb.
Voor de transformatie van het Voormalig Philipsterrein in Roermond was ik projectmanager en omgevingsmanager. We hebben voor het opstellen van de gebiedsvisie een intensief participatietraject met de omgeving doorlopen. Hierbij vormden de verhalen van de plek de basis voor verdere ontwikkeling en het DNA voor de gebiedsvisie. In het erfgoed onderzoek hebben we een aantal van deze persoonlijke verhalen in beeld gebracht met gebruik van storymaps.
Namens het Fonds Religieus Erfgoed was ik contactpersoon voor de beoogde ontwikkeling van de Joppekerk in Joppe. In dit proces hebben we een Cultuurhistorische waardering en een haalbaarheidsonderzoek opgesteld voor de transformatie van deze kerk.
Met het Franciscaans Studiecentrum is subsidie aangevraagd voor het project ''Toekomst Franciscaans Studiecentrum'. Vervolgens heb ik als projectleider voor dit project samen met de medewerkers van het centrum middels persoonlijke interviews en brainstormsessies een Toekomstplan opgesteld. Dit plan vertaalde de waarden van Franciscus naar de huidige tijd. Het resultaat was een communicatieplan, dat de thema's 'Zorg', 'Leiderschap' en ''Duurzaamheid' voor de komende jaren een rol gaf in de werkzaamheden van het 'Franciscaans Studiecentrum.
Voor de stichting van de Zaanse Schans en de gemeente Zaanstad was ik projectleider voor het opstellen van een business case voor een nieuw verdienmodel met verschillende scenario's. De uitdaging was om de verschillende belanghebbenden samen te brengen en een gemeenschappelijk scenario te creëren dat de historische waarde van de Zaanse Schans behoudt en een economisch stabiele toekomst creëert.
"Welke waarde heeft een kerk eigenlijk? Niet alleen de grandeur van de 'grootsheid of intimiteit', maar ook de detailleringen, de identiteit van devotie en de stedenbouwkundige kwaliteiten van het gebouw vormen een baken in de stad"